FJK Harjoitusohjeistukset 1.4.2021
Julkaistu: 05.04.2021 00.00

FJK Harjoitusohjeistukset 1.4.2021

Yleistä

Huomioitu OKM ja THL ohjeet lasten ja nuorten harrastustoiminnan järjestämisestä sekä Olympiakomitean ohjeistukset koronatilanteen vaikutuksista urheiluun. Ohjeistuksen lähtökohta on harjoitustoiminnan siirtyminen ulkokentille ja lähtökohtaisesti Kuhalan keinonurmelle. FJK haluaa mahdollistaa harjoitustoiminnan kaikille harjoitusolosuhteiden avauduttua ulkotiloihin OKM ohjeistuksen mukaisesti. Tämän vuoksi FJK suosittaa vahvasti, että ohjeistusta noudatetaan myös alle 12-vuotiaiden jalkapallotoiminnassa. Ohjeistus koskee alle 20-vuotiata lapsia ja nuoria, tätä vanhempien jäsenien harrastustoiminta on edelleen tauolla.

Aluehallintoviraston määritelmän mukaan lähikontaktilla tarkoitetaan fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.

Yleiset ohjeet

Harjoituksiin ei saa tulla, mikäli henkilöllä on pieniäkään oireita tai tietoisesti altistunut koronavirukselle. Tarvittaessa konsultoidaan tartuntatautilääkäriä.

Harjoitteluryhmä kokoontuu aina samassa kokoonpanossa. Muutettaessa ryhmää, tulee olla kahden viikon tauko ryhmäharjoittelusta, jolloin suositellaan harjoiteltavan valmentajan antamien ohjeiden mukaisesti. Tarvittaessa Valmennuspäällikkö tukee harjoitusten suunnittelussa. Harjoitukset toteutetaan ilman lähikontakteja. Seuran valmennuspäällikkö ohjaa, opastaa ja tarvittaessa luo joukkueen harjoitteet.

Kentälle tullaan ja sieltä poistutaan oman varauksen puitteissa kokonaisena harjoitusryhmänä valmentajan ohjeistuksen mukaisesti. Kulun yhteydessä vältetään lähikontakteja.

Kentällä kerralla enintään 50 henkilöä saman harjoitusryhmän (=Joukkue) henkilöä. Pienemmissä kenttävarauksissa harjoitusmäärä pidetään 10 henkilön ryhmissä ¼-osan alueella. Alueet rajataan siten, että toiseen harjoitusryhmään pidetään 5 metrin välit harjoituksen aikana. Harjoittelun tulee tapahtua vain oman ryhmän kesken. Ryhmät eivät saa kohdata missään vaiheessa.

Pelaajat ilmoittautuvat harjoituksiin etukäteen Jopoxin pukukopin kautta. Valmentajat ja Joukkueenjohtajat varmistavat ja vahvistavat paikalla olevat pelaajat ja valmentajat.

Kenttäalueelle vain ennakkoon ilmoittautuneet pelaajat, valmentajat, valmennuspäälliköt ja huoltohenkilöt. Muita pyydetään toistaiseksi välttämään kenttäalueita. Joukkueen ulkopuoliset henkilöt kentälle vain erikseen sovittaessa, esimerkiksi pallokoulujen yhteydessä.

Kenttäalueella edellytetään yli 12-vuotiaiden käyttävän maskia. Maskia on käytettävä valmentaessa sekä sisällä että ulkona koko harjoituksen ajan. Vain pelaajat voivat ottaa maskin pois urheilusuorituksen ajaksi.

Pukeutumistilojen käyttöä vältettävä ja käytetään vain erityistapauksissa ja erikseen sopimalla. Myös Kioskirakennuksen käyttö erikseen sopimalla.

Ohje lasten ja nuorten harrastustoiminnan järjestämisestä, rajoittamisesta ja keskeyttämisestä (minedu.fi)

Suositus noudatettavista toimintavoista

  • Harrastusryhmä kokoontuu aina samassa kokoonpanossa ja jokaisella harrastuskerralla kirjataan ylös läsnä olleet pelaajat ja valmentajat.
  • Kilpailuja, otteluja, konsertteja, näytöksiä, esityksiä tai mitään muita sellaisia toimintamuotoja, joissa ryhmä on kontaktissa muiden harrastusryhmien kanssa, ei järjestetä.
  • Vanhempien ja muiden ulkopuolisten henkilöiden oleskelua harrastus- tai pukeutumistiloissa ei sallita.
  • Ryhmän opettajat, ohjaajat ja valmentajat ovat jokaisella harrastuskerralla samoja henkilöitä.
  • Kaikki harrastusmuodot toteutetaan siten, ettei lähikontakteja synny ja esimerkiksi peli- tai otteluharjoituksia ei järjestetä.
  • Toiminta toteutetaan siten, että osallistujien välillä säilyy 2 metrin turvaväli yli 12-vuotiaiden ryhmämuotoisessa harrastustoiminnassa.
  • Osallistujat ohjeistetaan oikeanlaiseen käsi- ja yskimishygieniaan sekä oikeanlaiseen toimintaan oireiden ilmaantuessa ja koronatestiin hakeutumisessa.
  • Opettajilla, ohjaajilla ja valmentajilla on aina kasvomaski harrastustilanteissa.
  • Harrastustoimintaa toteutetaan enintään 10 hengen ryhmissä kuitenkin siten, että suurissa liikuntasaleissa ja muissa suurissa tiloissa voi samanaikaisesti toimia erillisiä 10 hengen ryhmiä, mikäli ryhmien välille ei synny tosiasiallista kontaktia.
  • Suurissa kulttuuri- ja liikuntapaikkakokonaisuuksissa, joissa on useita eri tiloja ja saleja, henkilömäärärajoitusta sovelletaan kunkin tilan ja salin osalta erikseen

Lähteet:

Ohjeistus lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnasta - OKM - Opetus- ja kulttuuriministeriö (minedu.fi)

Ajankohtaista koronaviruksesta – Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (khshp.fi)

Ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksesta urheiluun - Suomen Olympiakomitea

Palloliitto päivittää harrastustoiminnan ohjeita | Suomen Palloliitto

Tiedote - Aluehallintovirasto (avi.fi)

Seuran uusimmat